РОЛЬ КЛЮЧОВИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ-СЛОВЕСНИКІВ - Коваль, Валентина (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті окреслено сутність поняття «професійна компетентність учителя-філолога», проаналізовано погляди науковців щодо структури професійної компетентності майбутніх учителів-філологів, охарактеризовано роль ключових компетентностей у професійній підготовці майбутніх учителів-словесників. Формування ключових компетентностей має відбуватися в процесі неперервної освіти і стати головним завданням усіх освітніх закладів. Визначені автором ключові компетенції, якими мають володіти майбутні вчителі-філологи, систематизовано за відповідними компетентностями. Предметно-фахову компетентність характеризують такі компетенції: інформаційна, лінгвістична, лінгводи-дактична, мовленнєва, іншомовна, лінгвокраїнознавча, літературознавча; особистісно-комунікативну – світоглядно-ціннісна, соціальна (соціокультурна), особистісно-мотиваційна, інтелектуальна, комунікативна, життєва, спеціальна (рефлексивна); діяльнісно-технологічну – дослідницько-пошукова, методична, інтерактивна, технологічна.