ПИСЬМО КАК ИСТОРИЧЕСКИ УНИВЕРСАЛЬНОЕ СРЕДСТВО И КУЛЬТУРА ОБЩЕНИЯ МЕЖДУ ЛЮДЬМИ - Руссков, Станислав (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті представлено історію буквено-звукового письма, яке дозволило легко запам’ятовувати та зображати графічні знаки, а також робити запис будь-яких текстів на природній мові без звернення до їх значенням на відміну від інших систем письма (ідеографічного або словесно-складового). Констатовано, що лист стає «справжнім» способом спілкування і мислення на основі символізованих мовних знаків. Щоб отримати такий засіб спілкування, людству необхідно було пройти довгий шлях еволюції від синкретичного мислення до абстрагування.