РОЛЬ ПРОФІЛЬНОЇ ШКОЛИ У ФОРМУВАННІ ПРОФЕСІЙНОГО САМОВИЗНАЧЕННЯ УЧНІВ - Коваленко, Анна (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
Професійна орієнтація в наші дні стає важливим фактором, що сприяє ефективному використанню трудових ресурсів в нашій країні. Вона покликана виконувати роль важливого засобу відтворення кваліфікованих працівників для держави. В статті проаналізована проблема актуальності та необхідності в сучасному суспільстві професійної орієнтації школярів, розглянуті особливості шкільного та юнацького віку у підготовці до свідомого вибору профілю навчання та майбутньої професії, визначені можливості професійної освіти в довготривалому процесі професійного самовизначення учнів профільної школи, виокремлені завдання та роль педагога та педагогічної підтримки професійного самовизначення учнів профільної школи.