ЛІЦЕЇ У СИСТЕМІ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ У ПЕРШІЙ ТРЕТИНІ ХІХ СТОЛІТТЯ - Кірдан, Олена (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті представлено дослідження ліцеїв та гімназій (училищ) вищих наук як єдиного типу навчальних закладів, які у 1810–1830-х роках стали ймовірною альтернативою університетам й посіли значне місце у системі вищої освіти України. Визначено місце та статус ліцеїв у системі народної освіти першої третини ХІХ століття. Досліджено обставини і причини їх заснування, а також розкрито особливості функціонування, внутрішньої організації, системи управління й фінансування.