ВПРОВАДЖЕННЯ ВІДНОСНОЇ СИСТЕМИ СОЛЬМІЗАЦІЇ В ТЕОРІЮ ТА ПРАКТИКУ ЗАГАЛЬНОЇ МУЗИЧНОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ - Медвідь, Тетяна (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті висвітлено шляхи впровадження відносної системи сольмізації у загальноосвітні школи України у 70‒90-ті роки ХХ століття. Розкрито історичний аспект втілення ідей угорського композитора, педагога, фольклориста Золтана Кодая щодо застосування релятивної сольмізації у школах Угорщини. Презентовано розробку єдиних принципів і прийомів, покладених в основу розвитку музичного слуху школярів за релятивним методом сольмізації у тогочасних радянських школах. Аргументовано результати експериментальної роботи у загальноосвітніх школах, які засвідчили доцільність застосування відносної системи сольмізації для розвитку музичних здібностей школярів.