ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ЦІННІСНОГО ПІДХОДУ ДО ВИХОВАННЯ - Ткачук, Мирослава (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті, на основі аналізу наукових праць провідних учених, здійснено узагальнення теоретичних основ ціннісного підходу до виховання в умовах трансформації українського суспільства. Розкрито сутність феномена «цінності», поділ цінностей на первинні, базові та інструментальні. З’ясовано структуру поняття «ціннісні орієнтації». Встановлено спільність та відмінність у розумінні сутності понять «цінності» та «ціннісні орієнтації». Охарактеризовано категорію «ціннісне ставлення». Визначено фактори, які впливають на зміст цінностей. Розглянуто цінності як важливий елемент соціального замовлення освіті.