ЕВОЛЮЦІЯ ПЛАСТИЧНОЇ МОВИ КЛАСИЧНОГО ТАНЦЮ У ЗАХІДНІЙ ЄВРОПІ ТА США У ХХ – НА ПОЧАТКУ ХХІ СТ. ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ПРОФЕСІЙНІ ЯКОСТІ АРТИСТІВ БАЛЕТУ - Лон, Сяо Я, (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті проаналізовано еволюцію мови класичного танцю в Західній Європі та США у ХХ – на початку ХХІ ст. в контексті становлення та розвитку балетного мистецтва зазначеного періоду та узагальнено професійні якості артистів балету. Для проведення дослідження використано історико-хронологічний, аналітичний та системний методи. Прослідковано вплив балетмейстерів Російських сезонів та визначних хореографів на формування нових балетних стилістик. Визначено етапи еволюції балетної мови (антиромантичний, неокласичний, модерний та сучасний) та, відповідно до цього, вимог до виконавської та акторської майстерності артистів балету.