АГРЕСІЯ ПІДЛІТКІВ ЯК ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА - Савінова, Наталія; Стельмах, Ніна; Берегова, Марія; Іванова, Тетяна (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
На основі аналізу відповідної психологічної літератури установлено методологічні засади проблеми агресії. Визначено провокативні фактори та ситуації, що зумовлюють агресивні прояви у дітей. Встановлено причини загострення девіантної поведінки у підлітковому віці. За визначеними нами критеріями та показниками проведено діагностику агресивності дітей підліткового віку у двох загальноосвітніх закладах: районному та міському. Результати порівняльної характеристики отриманих даних дали підстави стверджувати, що у підлітків міської школи наявний більш високий рівень агресивності у порівнянні з їх однолітками районної школи.