СТАНОВЛЕННЯ ФІЛОСОФІЇ ЯК ЗАСОБУ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ - Іванчук, Анна (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2021)
У статті розглянуто проблему взаємозв’язку філософії із розвитком людини. Обґрунтовано взаємозв’язок філософської думки та розумового розвитку людини на різних етапах суспільного поступу; проаналізовано основні філософські течії, які безпосередньо впливали на реалізацію освітнього процесу. У статті доведено, що залежно від рівня розвитку наукового пізнання предмет і призначення філософії розумілися по-різному, її зміст набував того чи іншого спрямування, впливаючи певним чином на освітній процес, розуміння його сутності, визначення основних засобів розв’язання завдань щодо навчання і виховання особистості. Ключові слова: філософія, освітній процес, антропоцентризм, саморозвиток, духовна культура, розвиток, особистість, свобода.