ІВАН ІВАНОВИЧ ПРІСОВСЬКИЙ – СВЯЩЕННИК-ПАТРІОТ, ВЧЕНИЙ-ЕНЦИКЛОПЕДИСТ, ОСВІТЯНИН - Сивачук, Наталія (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2021)
У статті йдеться про Івана Івановича Прісовського, священника села Копенкувате, його просвітницьку, наукову, освітянську та релігійну діяльність у другій половині ХІХ століття на теренах Уманщини. Джерельною базою дослідження стала низка статей у часопису «Киевские губернские вѣдомости» упродовж 1853–1858 років. Нам вдалося знайти лише фрагментарні дані з біографії священника-вченого, однак його статті свідчать про високий інтелектуальний рівень автора, активну громадянську позицію. Особа священника-вченого І. Прісовського, його праці заслуговують пильної уваги науковців. Ключові слова: Іван Прісовський, учений-енциклопедист, філолог, освітянин, журналіст, священник-патріот, просвітитель, фольклорист, етнограф, «Киевские губернские вѣдомости».