ПРОЄКТНА КУЛЬТУРА МАЙБУТНІХ ДИЗАЙНЕРІВ ЯК КЛЮЧОВИЙ ЧИННИК ЇХНЬОГО ПРОФЕСІЙНОГО СТАНОВЛЕННЯ - Оршанський, Леонід; Котик, Ірина (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2022)
У статті розглянуто дизайн як феномен культури, що формує суспільство загалом і людину зокрема, та як вид творчої професійної діяльності. Виділено низку особливостей, що визначають роль і становище дизайну в сучасному соціокультурному просторі. Розглянуто феномен «проєктна культура» як особливий тип дизайнерського мислення та вид проєктно-перетворювальної діяльності. Проєктну культуру дизайнера визначено як професійно значущу якість особистості, що містить систему ціннісних орієнтацій, художньо-проєктних знань, умінь, компетентностей, здібностей, досвіду й індивідуально-творчої спрямованості на творчу проєктно-перетворювальну діяльність. Представлено методичні засади професійної підготовки майбутніх дизайнерів, що ґрунтуються на принципах формування проєктної культури, та визначені основні педагогічні умови їх реалізації. Ключові слова: дизайн; філософія культури; проєктна культура; проєктно-перетворювальна діяльність; методика; педагогічні умови; професійна підготовка дизайнера; творчість.