ДО МЕТОДИКИ ВИВЧЕННЯ ОСНОВ СПЕЦІАЛЬНОЇ ТЕОРІЇ ВІДНОСНОСТІ - Краснобокий, Юрій; Ткаченко, Ігор; Ільніцька, Катерина (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2022)
У пропонованому матеріалі описано один з апробованих варіантів методики вивчення основних положень спеціальної теорії відносності у загальному курсі фізики, який викладається за програмами підготовки вчителів фізики. Основні підходи, на яких базується пропонована методика, полягають у посиланні на принцип відповідності щодо трансформації фізичних теорій від їхніх часткових випадків до більш загальних. У цьому плані проаналізовано межі застосування класичної механіки Галілея – Ньютона. Посилаючись на постулати Ейнштейна, які лежать в основі теорії відносності, виведено формули перетворень координат і часу Лоренца. У результаті математично строго доведено відносність понять «одночасності подій», «проміжків часу», «зміни розмірів та форми тіл» тощо. Ключові слова: система відліку; принцип відносності; принцип відповідності; просторово-часовий інваріант; перетворення координат і часу.