НАЦІОНАЛЬНА ІДЕНТИЧНІСТЬЯК СКЛАДОВА ГРОМАДЯНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ - Жаровська, Олена (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2022)
Розкрито поняття національної ідентичності як складової формування громадянської культури студентської молоді. Зазначено, що останнім часом в освіті визнається пріоритетним створення рівноправного, гуманного суспільства, уважного до викликів та потреб людини. У статті проаналізовано вживання понять «національна свідомість», «національна самосвідомість», «національна ідентичність» як синонімічних. Автор визначає педагогічні основи підготовки студентів до патріотичного виховання, котрі містять наступні положення: визначення мети підготовки – формування готовності студентів до патріотичного виховання; вибір форм і методів навчання та виховання з урахуванням нових вимог та завдань суспільства. Ключові слова: національна ідентичність; національна свідомість; патріотичне виховання; громадянська культура; громадянська освіта; громадянська освіченість; громадянська компетентність; громадянська активність.