НАУКОВЕ СТАЖУВАННЯ ЯК ФОРМА ПІДВИЩЕННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНОГО ПРАЦІВНИКА ВНЗ (на прикладі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини) - Миколайко, Володимир; Кравченко, Оксана (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2023)
Широкий діапазон вимог до високоефективного функціоналу, професійна діяльність учителя породжує потребу в постійному розвитку та вдосконаленні педагогічної майстерності, високому рівні самопідготовленості, пошуку нових педагогічних технологій з інноваційними реалізаціями, збагаченні власного досвіду новітніми теоретико-методичними знаннями. Відділ міжнародних відносин є структурним підрозділом Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Основною метою кафедри є налагодження та розширення міжнародних зв’язків із закордонними навчальними закладами для взаємовигідного співробітництва, розвитку міжнародних зв’язків університету для його інтеграції у світову та європейську систему освіти та зростання авторитету у світі. Незважаючи на складну ситуацію, спричинену COVID-19 у 2021 році, та нинішні обставини, пов’язані з війною в нашій державі, можна зберегти свою позицію в напрямку міжнародної наукової діяльності Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Хочу наголосити, що наукове стажування викладачів має проводитися якомога частіше, оскільки висококваліфіковані науково-педагогічні працівники є запорукою успіху університету та його репутації на українській та світовій арені. Учасники навчального процесу активно залучаються до програм зовнішньої академічної мобільності, спрямованих на підтримку ініціатив у сферах науки, освіти та культури. Так, у 2021/2022 навчальному році відбулося 143 міжнародних стажування, 113 з яких наукового спрямування. Міжнародні наукові стажування проходили за очною, змішаною та дистанційною формами. Зокрема, міжнародних стажувань було 5, 36 та 72 відповідно. Результатами стажування є розроблені наукові проекти, захищені наукові роботи, опубліковані наукові статті. Міжнародне стажування є найважливішою формою підвищення професійної компетентності вчителів і дає можливість обмінюватися досвідом з багатьма країнами світу. Ключові слова: наукове стажування; професійна майстерність; підвищення кваліфікації; проєкт; науково-педагогічні працівники; університет; співпраця; компетенції.