ПЕРЕДУМОВИ СТАНОВЛЕННЯ І ЧИННИКИ РОЗВИТКУ ПРАВОВОЇ ОСВІТИ ОФІЦЕРІВ У ВИЩИХ ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ УКРАЇНИ (СЕРЕДИНА ХХ – ПОЧАТОК ХХІ СТОЛІТТЯ) - Черниш, Наталія (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2023)
У статті на основі аналізу наукової, навчально-методичної літератури, а також архівних джерел обґрунтовано ключові передумови становлення і чинники розвитку правової освіти офіцерів у вищих військових навчальних закладах України. З’ясовано, що важливими передумовами для процесу становлення правової освіти офіцерів у вищій військовій школі України досліджуваного періоду стали потреба у забезпеченні військової дисципліни, панування до 1991 року радянського праворозуміння й ускладнення організаційно-управлінських відносин у військовій сфері. Крім цього, визначено, що протягом середини ХХ – початку ХХІ століття на розвиток правової освіти як елемента підготовки військових фахівців із вищою освітою впливали три групи чинників: нормативно-правові; суспільно-політичні та соціально-економічні. Ключові слова: правова освіта; правове виховання; офіцер; передумови; чинники; вище військове училище; військова педагогіка; радянське право.