МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ - Мороз, Ольга (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2023)
У статті проаналізовано сутність, функції методологічних підходів та визначено їх значення для наукового обґрунтування досліджуваної проблеми. Методологія дослідження проблеми формування інформаційно-комунікаційної компетентності розглянута на філософському, загальнонауковому, конкретно-науковому та технологічному рівнях. Всі рівні методології дослідження розглядаються як складна система, що включає взаємопов’язані елементи, визначена супідрядність та взаємозв’язок всіх наукових підходів. У статті розглянуто практичне застосування кожного з підходів у процесі дослідження. На філософському рівні проблему дослідження розглянуто на основі діалектичного підходу. На загальнонауковому рівні аспекти дослідження розглянуто на основі системного, діяльнісного та компетентнісного підходів. На конкретно-науковому рівні висвітлено реалізацію особистісно-орієнтованого, інтегрованого, середовищного та технологічного підходів. Ключові слова: методологія; підхід; науковий підхід; інформаційно-комунікаційна компетентність.