ВИКЛИКИ ДЛЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ДЕМОГРАФІЧНОЇ КРИЗИ В УКРАЇНІ - Зайченко, Ірина (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2023)
У статті проаналізовані базові показники демографічної кризи в Україні, виявлено ознаки накопичених проблем старіння нації та природнього скорочення населення, що дозволяють оцінювати ситуацію в країні як депопуляцію населення. Зафіксовано значне погіршення демографічного фону та якісну зміну структури населення України після 24 лютого 2022 р.: безповоротні людські втрати, еміграція населення, скорочення середнього показника народжуваності тощо. Виявлено кореляцію між кількістю народжених у відповідний рік дітей та динамікою місткості освітніх послуг. З’ясовано, що з найбільшими викликами демографічного штибу вища освіта України зіштовхнеться через 17+ років. У контексті стратегічної задачі відновлення людського капіталу України, запропоновано вищу освіту розглядати як ефективний інструмент державної політики в циклі: здобуття вищої освіти – залучення випускника ЗВО в національну економіку – фінансова безпека, активна громадянська позиція та лояльність до держави – покращення демографічної ситуації. Ключові слова: депопуляція населення; старіння нації; людський капітал; вища освіта України; експорт вищої освіти; місткість освітніх послуг; демографічна криза.