КОМУНІКАТИВНІСТЬ ЯК ПРОФЕСІЙНА ЯКІСТЬ МАЙБУТНЬОГО ЕКОЛОГА - Кочубей, Микола (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2023)
У статті розкрито комунікативність як професійну якість майбутнього еколога. Встановлено, що у навчанні екології здійснено акцент на посилення комунікативної спрямованості освітнього процесу. Розкрито поняття «комунікативність», «професійне спілкування». Доведено, що комунікативність є важливим компонентом професійно значущих якостей молодого фахівця, як якість, необхідна для виконання професійної діяльності. Встановлено особливості комунікативності здобувача. Розкрито критерії продуктивного професійного спілкування. Висвітлено організацію продуктивного спілкування майбутніх екологів. Виокремлено дві групи комунікативних умінь: загальні комунікативні вміння та спеціальні професійні комунікативні вміння. Для формування комунікативних умінь майбутніх екологів запропоновані блоки лабораторних та практичних занять. Розкрито основні вимоги до формування умінь професійного спілкування у майбутніх екологів. Виділено змістові показники комунікативного ядра особистості. Ключові слова: комунікативність; спілкування; взаємодія; професійна якість; майбутній еколог; сприятливий психологічний клімат; міжособистісні взаємини у колективі; комунікативна підготовка.