КРАЄЗНАВСТВО ЯК ВАЖЛИВИЙ ЕЛЕМЕНТ ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ - Перфільєва, Людмила (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2023)
У статті розглянуто питання краєзнавства як складової частини патріотичного виховання молодших школярів; роль та значення вивчення рідного краю в контексті формування патріотичних цінностей у дітей молодшого шкільного віку. Досліджено, як краєзнавчий підхід у навчальному процесі може сприяти не лише засвоєнню конкретних знань про регіон, але й розвитку патріотичного відношення до Батьківщини. Обґрунтовано важливість включення краєзнавчих елементів у навчальні програми, а також використання цього підходу під час уроків та позаурочних заходів. Проаналізовано позитивний вплив вивчення власного краю на формування глибокого розуміння та поваги до історії, культури та природних багатств рідного краю. Описано методи та педагогічні прийоми, спрямовані на підвищення ефективності викладання краєзнавства молодшим школярам. Ключові слова: патріотичне виховання; краєзнавство; шкільне краєзнавство; молодші школярі; патріотизм; навчальний процес; громадянська відповідальність; культурна спадщина