АНАЛІЗ СОЦІАЛЬНОГО ЗАМОВЛЕННЯ НА ПРОФЕСІЙНУ ПІДГОТОВКУ МАЙБУТНІХ ЕКОЛОГІВ - Совгіра, Світлана; Кочубей, Микола (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2024)
У статті здійснено аналіз соціального замовлення на професійну підготовку майбутніх екологів. Обґрунтовано необхідність організації професійної підготовки фахівців екологічного профілю як однієї з умов сталого, екологічно безпечного розвитку суспільства. Визначено поняття «соціальне замовлення». На основі аналізу складових соціального замовлення на еколога виділені цілі системи вищої екологічної освіти. Визначено, що вимоги, що висуваються суспільством до майбутнього еколога, та цілі системи вищої екологічної освіти знаходять відображення у різних нормативних документах та нормативно-правових актах, що регламентують професійну діяльність еколога та освітню діяльність ЗВО з підготовки майбутнього еколога. Обґрунтовано, що нормативні документи та нормативно-правові акти, що регламентують професійну діяльність еколога, та нормативні документи та нормативно-правові акти, що регламентують освітню діяльність ЗВО, що здійснює підготовку майбутнього еколога, відображаються у змісті його професійної підготовки при його проектуванні.