ПРОФЕСІЯ ЯК РОЛЬ: ЯК УЧЕНЬ СТАЄ ФАХІВЦЕМ ЩЕ В ШКОЛІ - Кравець, Тарас; Владімірова, Анастасія (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2025)
У статті представлено результати впровадження методу рольової професійної ідентифікації учнів у шкільному навчальному процесі, починаючи з 5 класу. Проаналізовано освітні ефекти, що виникають внаслідок залучення школярів до активної участі в уроках через обрану професійну роль. Визначено основні етапи реалізації методу, його вплив на мотивацію, міжпредметну інтеграцію та формування ключових компетентностей. Обґрунтовано педагогічну цінність моделі «учень-професіонал» як засобу профорієнтації, персоналізації навчання та розвитку відповідальності. Запропоновано напрями подальшого удосконалення та поширення методу в закладах загальної середньої освіти.