ОСВІТНЯ РЕАЛЬНІСТЬ ЯК ДЕТЕРМІНАНТА ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Галюка, Ольга; Дзіковська, Марія (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2026)
У статті обґрунтовано феномен освітньої реальності як ключової детермінанти професійної підготовки майбутнього вчителя в умовах воєнного стану. Розкрито зміст та особливості освітньої реальності як динамічної системи, що постає як синтез високотехнологічного інформаційного простору та суб’єктивних смислів (цінностей) кожного учасника взаємодії. Охарактеризовано типи освітньої реальності (атюнована, зламана, усвідомлено спрямована) та їх вплив на професійну діяльність педагога. Висвітлено особливості формування компетентностей учителя нового типу та проаналізовано практичний досвід інноваційної підготовки фахівців у закладі вищої освіти.