ПРОЄКТНЕ НАВЧАННЯ ЯК ЗАСІБ РОЗВИТКУ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТІВ НЕЛІНГВІСТИЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ ПІД ЧАС ВИВЧЕННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ - Чижикова, Ольга (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2026)
У статті розглянуто проєктне навчання як ефективний педагогічний метод розвитку іншомовних комунікативних навичок студентів. Проєктно-орієнтоване навчання як інноваційний підхід у викладанні іноземних мов ґрунтується на реальних життєвих контекстах і зосереджується на розв’язанні практичних проблем з метою розвитку комунікативної компетентності студентів, прияє інтеграції знань із різних дисциплін і водночас стимулює розвиток творчого мислення, умінь розв’язання навчальних проблем, критичного мислення, співпраці студентів і командної роботи. У дослідженні проаналізовано різні наукові підходи щодо визначення проєктного навчання у контексті викладання іноземних мов студентам нелінгвістичних спеціальностей. Визначено ключові педагогічні принципи ефективного впровадження методу проєктів у процес іншомовної освіти, зокрема активне залучення студентів у навчання, урахування їхніх потреб і інтересів, а також рівня іншомовної комунікативної компетентності, використання автентичного змісту завдань, заснованого на складних питаннях або проблемах, заохочення командної роботи та співпраці між студентами, розвиток комунікативних умінь тощо. Також визначено переваги застосування проєкетно-орієнтованого навчання у контексті іншомовної освіти студентів нелінгвістичних спеціальностей. У межах дослідження проведено анкетування серед студентів нелінгвістичних спеціальностей з метою визначення ролі проєктного методу у розвитку їхніх іншомовних і особистісно-пізнавальних навичок. Результати свідчать, що проєктно-орієнтоване навчання має значний потенціал для покращення іншомовних навичок студентів, розвитку критичного мислення та креативності, а також підвищення мотивації до вивчення англійської мови. Автор висвітлює рекомендації щодо ефективного застосування методу проєктів у процесі викладання іноземної мови студентам нефілологічних спеціальностей.