ПОЗАКЛАСНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК ЧИННИК ФОРМУВАННЯ НАВЧАЛЬНОЇ МОТИВАЦІЇ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ У ПРОЦЕСІ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ - Совгіра, Світлана; Кочубей, Олена; Душечкіна, Наталія (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2026)
У статті розкрито значення позакласної діяльністі у закладах вищої освіти як чинника формування навчальної мотивації майбутніх учителів у процесі самостійної роботи. Встановлено, що теоретичну основу становлять теорія самодетермінації (автономія, компетентність, залученість) і саморегульоване навчання (цілепокладання, планування, самоконтроль, рефлексія). Показано, що участь у гуртках, проєктах, майстернях та волонтерстві підвищує цінність завдань і підтримує професійну ідентичність. Визначено умови ефективності, зокрема інтеграцію, системне наставництво, прозорі критерії оцінювання та сталий зворотний зв’язок.