ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ДО ВИКОРИСТАННЯ АРТ-ТЕРАПЕВТИЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У РОБОТІ З ДІТЬМИ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ - Найда, Руслана; Березовська, Людмила; Чекан, Оксана (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2026)
Модернізація дошкільної освіти в Україні потребує трансформації підходів до професійної підготовки майбутніх вихователів. У сучасних освітніх умовах особлива увага приділяється впровадженню інноваційних та психологічно орієнтованих технологій, що забезпечують цілісний розвиток особистості дитини. Серед них вагоме місце посідають арттерапевтичні технології завдяки їхньому потенціалу в підтримці емоційного благополуччя, креативності, комунікації та когнітивного розвитку дітей дошкільного віку. Метою статті є теоретичне обґрунтування та експериментальна перевірка ефективності підготовки майбутніх вихователів до використання арттерапевтичних технологій у роботі з дітьми дошкільного віку. Методологія дослідження включає теоретичні методи (аналіз, синтез, порівняння та узагальнення наукової літератури), емпіричні методи (педагогічне спостереження, анкетування, інтерв’ю та педагогічний експеримент), а також статистичні методи обробки та інтерпретації отриманих даних. Дослідження виявило, що майбутні вихователі демонструють загалом достатній рівень теоретичного розуміння арт-терапевтичних технологій; проте їхня практична готовність до впровадження цих методів в освітню практику залишається недостатньою. Упровадження практико-орієнтованого навчання, інтерактивних методів навчання, педагогічних воркшопів та інтеграція арт-терапевтичних підходів у такі ОК, як «Методика розвитку мовлення у дітей дошкільного віку» та «Методика формування елементарних математичних уявлень у дітей дошкільного віку» (МФЕМУ), значно покращили професійну компетентність студентів. Позитивна динаміка спостерігалася в мотиваційному, когнітивному та діяльнісному компонентах готовності. Наукова новизна дослідження полягає в систематичній інтеграції арт-терапевтичних технологій у систему професійної підготовки майбутніх вихователів, зокрема в межах методичних дисциплін, що забезпечує міждисциплінарну взаємодію та формування цілісної професійної компетентності. Дослідження підтверджує, що використання арт-терапевтичних технологій є ефективним компонентом професійної підготовки майбутніх вихователів. Це сприяє розвитку креативності, емоційного інтелекту, педагогічної гнучкості та готовності до роботи в сучасних умовах дошкільної освіти. Перспективи подальших досліджень включають розширення інтеграції арт-терапевтичних технологій в усі освітні напрями дошкільної освіти та розробку методичного забезпечення для їх впровадження в інклюзивному освітньому середовищі.