ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ДО ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ У ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Ляховська, Юлія (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2026)
У дослідженні застосовано теоретичні методи: аналіз і синтез наукової літератури, порівняльно-педагогічний аналіз рамок цифрової компетентності педагогів (DigCompEdu, TPACK, UNESCO ICT CFT), концептуальне моделювання. Визначено чотирикомпонентну структуру ШI-компетентності вчителя іноземної мови – когнітивний, операційно-технологічний, методичний та рефлексивно-дослідницький. Розроблено поетапну модель підготовки та обґрунтовано педагогічні умови її ефективної реалізації. Виокремлено специфічні ризики використання ШІ в іншомовній освіті та визначено теоретичні засади їх подолання.