ФОРМУВАННЯ ОСНОВ НАЦІОНАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВАЇ ОСВІТИ - Макарчук, Вікторія (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2026)
У статті висвітлено проблему формування основ національної культури майбутніх учителів початкової освіти в процесі їхньої професійної підготовки у закладах вищої освіти. Уточнено сутність поняття «національна культура» в контексті підготовки майбутніх учителів початкової освіти як сукупності матеріальних і духовних цінностей українського народу ‒ мови, традицій, звичаїв, обрядів, народної творчості, мистецтва та історичної пам’яті. Обґрунтовано, що структура національної культури майбутнього вчителя початкової освіти є цілісним утворенням, яке охоплює чотири взаємопов’язані компоненти: когнітивний; аксіологічний; діяльнісний; рефлексивний. Визначено й теоретично обґрунтовано п’ять умов ефективного формування основ національної культури майбутніх учителів початкової освіти. Констатовано, що лише комплексна реалізація визначених умов забезпечує цілісну готовність майбутнього вчителя початкової школи до виконання культурно-виховної функції.