ДУАЛЬНА ОСВІТА ЯК МЕХАНІЗМ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ІНЖЕНЕРНИХ СПЕЦІАЛІСТІВ У ЗАКЛАДАХ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ - Захаревич, Микола; Чичук, Вадим (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2026)
Статтю присвячено теоретичному обґрунтуванню та практичному аналізу впровадження змішаного навчання на засадах хмарних технологій та віртуалізації в систему дуальної підготовки інженерних кадрів у закладах професійної (професійно-технічної) освіти України. У дослідженні проаналізовано сучасні виклики вітчизняної системи професійної освіти в умовах воєнного стану, зокрема інфраструктурні обмеження, дефіцит фізичного обладнання та безпекові ризики для неповнолітніх здобувачів. Актуальність дослідження підсилюється статистичними даними, які свідчать про скорочення кількості закладів ПТО, що пропонують дуальні програми, та низький рівень залученості українського бізнесу до цього процесу (лише 1,4% компаній проти 32,4% у ЄС). Особливу увагу приділено трансформації рольової парадигми суб'єктів навчання (викладача як фасилітатора) та інтеграції LMS Moodle з хмарними сервісами Google для наскрізного моніторингу в тріумвіраті «заклад освіти ‒ учень ‒ підприємство». Визначено технічні й безпекові ризики хмарної міграції та запропоновано комплексні рівні кіберзахисту (техничний, організаційний та компетентнісний).