ВИДО-ТИПОВА ХАРАКТЕРИСТИКА ДОЗВІЛЛЄВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ - Гончарук, Ольга (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті здійснено аналіз підходів учених до визначення видів та типів дозвіллєвої діяльності. Мета статті полягає у визначенні та класифікації видів і типів організації дозвіллєвої діяльності молодших школярів. Для реалізації мети використано методи дослідження: аналіз, синтез, узагальнення. Визначено, що науковцями види й типи дозвіллєвої діяльності класифікуються неоднозначно, спостерігається взаємопідміна понять, що сповільнює пошук продуктивних шляхів вирішення досліджуваної проблеми. Враховуючи особливості дозвіллєвої діяльності молодших школярів, автором здійснено спробу визначити критеріальні ознаки та класифікувати види та типи їх дозвіллєвої діяльності. Види організації дозвіллєвої діяльності молодших школярів класифіковано за такими критеріальними ознаками, як зміст дозвіллєвої діяльності, функційне призначення, активність та рівень творчості суб’єктів дозвіллєвої діяльності. Типи дозвілляєвої діяльності класифіковано за ознаками: чіткість постановки цілі; рівень організації діяльності, її керованості; термін діяльності та періодичність діяльності.