РОЗВИТОК РЕФЛЕКСИВНИХ УМІНЬ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПРИ ВИВЧЕННІ ГУМАНІТАРНИХ ПРЕДМЕТІВ - Єгорова, Олена (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті подається аналіз змісту формування і розвитку рефлексивних умінь, визначення їх ролі у становленні особистості майбутнього вчителя; шляхів їх розвитку при вивченні студентами гуманітарних предметів. Наведено характеристику таких прийомів, як складання кластеру, концептуальної таблиці, стратегія «Знаю – Хочу знати – Дізнався – Залишилось дізнатись» і т.ін.; розкрито форми роботи зі студентами у процесі науково-дослідної роботи з метою формування і розвитку у них самоконтролю, самооцінки, прагнення до самовиховання і саморозвитку. В статье представлены анализ содержания процесса формирования и развития рефлексивных умений, определение их роли в становлении личности будущего учителя; пути их развития при изучении студентами гуманитарных предметов. Приведена характеристика таких приемов, как составление кластера, концептуальной таблицы, стратегия «Знаю – Хочу знать – Узнал – Осталось узнать» и т.д.; раскрыто формы работы со студентами в процессе научно-исследовательской работы с целью формирования и развития у них самоконтроля, самооценки, стремления к самовоспитанию и саморазвитию. The article presents the analysis of the process of formation and development of reflective skills, determination of their role in the process of personal formation of a future teacher, their development while students study Humanities. The characteristic of such techniques as drawing up a cluster, a conceptual table, the strategy «I know – I want to know – I learned – Is left to learn» etc. are presented; forms of work with students during their research work and studying in order to form and develop their self-control, self-esteem, desire for self-education and selfdevelopment are determined.