МОВНА ОСВІТА Й МОВЛЕННЄВИЙ РОЗВИТОК МОЛОДШОГО ШКОЛЯРА НА ОСНОВІ СЛОВОЦЕНТРИЗМУ - Полєвікова, Ольга (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
Автор статті обґрунтовує необхідність словоцентричного підходу до мовної освіти й мовленнєвого розвитку молодшого школяра. Доводить необхідність здійснення систематичної роботи над словом; визначає завдання у роботі над лексикою; виявляє недоліки традиційного підходу до організації роботи над засвоєнням нових слів на уроках рідної мови в початковій школі. Окреслює пріоритети словоцентричного підходу до означеної проблеми. Автор статьи обосновывает необходимость словоцентрического подхода к языковому образованию и речевому развитию младшего школьника. Доказывает необходимость осуществления систематической работы над словом; определяет задачи в работе над лексикой; выявляет недостатки традиционного подхода к организации работы над усвоением новых слов на уроках родного языка в начальной школе. Очерчивает приоритеты словоцентрического подхода к данной проблеме. The article substantiates the need of word-center approach to language education and speech of primary pupils. It proves the need for systematic work on a word, defines the tasks in the work on vocabulary, and reveals the shortcomings of the traditional approach to work on mastering new words during mother tongue lessons in primary school. It outlines the priorities of word-center approach to the problem.