РЕАЛІЗАЦІЯ ЗАСОБІВ ІКТ У СТВОРЕННІ СУЧАСНОГО СПЕКТРАЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ З ФІЗИКИ. - Величко, Степан; Ковальов, Сергій (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті дається аналіз нового спектрального обладнання, яке реалізується на основі інформаційно-комунікаційних технологій. Реалізується алгоритм використанням крокових двигунів для забезпечення високоточних переміщень скануючих пристроїв, що забезпечує роботу АЦП для отримання даних про чисельні значення фізичних величин. Установка призначена для запровадження у процесі навчання фізики у вищих навчальних закладах з метою вивчення будови і роботи основних елементів спектральних приладів та ознайомлення студентів з візуальним і фотоелектричним методами спектрального аналізу. Комплект може ефективно використовуватись і для виконання наукових досліджень. В статье анализируется предложенное новое спектральное оборудование, которое реализуется в учебном процессе на основе информационно-коммуникационных технологий. Рассмотрен алгоритм, позволяющий реализовать программное управление шаговыми двигателями для обеспечения высокоточных перемещений сканирующих устройств. Создан комплект, который предназначен для введения в процесс обучения физике в высших учебных заведениях с целью изучения строения и работы основных элементов спектральных приборов и ознакомление студентов с визуальным и фотоэлектрическим методами спектрального анализа в процессе исследования черных и цветных металлов. Комплект может эффективно использоваться и для выполнения научных исследований. The article offers spectral equipments and its implementation in the teaching process which bases on ICTs. The algorithm of the software control for stepper motors which ensures highly accurate movements of scanning devices is described. The created complete set of devices is designed for introduction in the physics teaching in higher education institutions for study the structure and main elements of the spectral device and familiarizes students with visual and photoelectric methods of spectral analysis during the study of ferrous and nonferrous metals. The complete set can also be effectively used for scientific research.