ЗМІСТ ТА СУТЬ ПОНЯТТЯ ТВОРЧОЇ САМОРЕАЛІЗАЦІЇ ВЧИТЕЛЯ - Волосенко, Антоніна (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
Висвітлено теоретичні аспекти творчої самореалізації вчителя. Проаналізовано стан дослідженості в педагогічній теорії поняття «самореалізація вчителя». Розкрито суть та основні характеристики цього феномену. Визначено суть та зміст поняття «творча самореалізація вчителя». Акцентовано увагу на: форми творчої самореалізації (потенційна та актуальна); структурні компоненти творчої самореалізації (мотиваційно-цільовий, психолого-педагогічний, функціонально-діяльнісний), згруповані у підсистеми якості особистості, що сприяють творчій самореалізації вчителя (підсистема спрямованості, підсистема характерологічних особливостей особистості, підсистема творчих умінь, підсистема індивідуальних особливостей психічних процесів). Отражены теоретические аспекты творческой самореализации учителя. Проанализировано состояние исследованности в педагогической теории понятия «самореализация учителя». Раскрыта суть и основные характеристики этого феномена. Определена суть и содержание понятия «творческая самореализация учителя». Акцентировано внимание на: формы творческой самореализации (потенциальная и актуальная); структурные компоненты творческой самореализации (мотивационно-целевой, психолого-педагогический, функционально-деятельный), сгруппированные в подсистемы качества личности, которые способствуют творческой самореализации учителя (подсистема направленности, подсистема характерологических особенностей личности, подсистема творческих умений, подсистема индивидуальных особенностей психических процессов). The theoretical aspects of self-realization are highlighted. The level of its research in pedagogy is analyzed. The author reveals the essence and main characteristics of this phenomenon. The essence and content of the teacher’s creative self-realization are defined. The author focuses on forms of self-realization (potential and actual), structural components of self-realization (targeted, psychopedagogical and functional), grouped features of character which lead to creative self-realization of the teacher (a sub-system of direction, a sub-system of individual character peculiarities, a sub-system of creative skills and a sub-system of individual mental peculiarities).