ОБРАЗ ДИТИНИ У ДАВНІХ СХІДНИХ СЛОВ’ЯН - Радул, Ольга (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті аналізуються археологічні пам’ятки, що відбивають світ дитини давніх східних слов’ян VІ–ХІІІ ст. та пов’язані з віруваннями, працею людей і суто дитячими заняттями. Характеризуються археологічні знахідки, які відтворюють житєдіяльність дітей досліджуваного періоду: обереги-амулети, дитячі іграшки, мініатюрні знаряддя праці та ін. В статье анализируются археологические памятники, отражающие мир ребенка древних восточных славян VI–ХIII вв., связанные с верованиями, трудом людей и чисто детскими занятиями. Характеризуются археологические находки, которые воспроизводят житедияльность детей исследуемого периода: обереги-амулеты, детские игрушки, миниатюрные орудия труда и др. Archaeological monuments that reflect the child’s world of the ancient eastern Slavs of the Vith–XIIIth centuries are analyzed in the article. These monuments are connected with beliefs and work of people and merely childish occupation. Archaeological findings are characterized, which reflect children’s vital activity of the studied period: charms-amulets, toys, miniature tools and others.