РОЛЬ ЗАСОБІВ НАРОДНОГО МИСТЕЦТВА У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ МУЗИКАНТІВ-ПЕДАГОГІВ - Добжанська, Ольга (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті розглядаються шляхи оптимізації культурологічного підходу у професійній підготовці майбутніх учителів музики. Аналізуються особливості українського народного мистецтва, як складової національної культури та засобу педагогічного впливу на культурний розвиток особистості. Автор описує можливості народної творчості у формуванні елементарних мистецьких вмінь, музичного смаку студентів та розвитку їхніх творчих нахилів. Розглядається питання актуальності вивчення українського народного мистецтва, як основи формування патріотичних, духовних, культурних цінностей майбутніх музикантів – педагогів, використання українського фольклору в педагогічному процесі, як шляху ознайомлення студентської молоді із різними жанрами української і світової художньої культури, що розвиває їхні творчі здібності. В статье рассматриваются пути оптимизации культуро-логического похода в профессиональной подготовке будущих учителей музыки. Анализируются особенности украинского народного искусства, как составляющей части национальной культуры и способа педагогического влияния на культурное развитие личности. Автор описывает возможности народного творчества в формировании элементарных учений и музыкального вкуса студентов и развитие их творческих наклонностей. Рассматриваются вопросы актуальности изучения украинского народного искусства, как основы формирования патриотических, духовных, культурных ценностей будущих музыкантов-педагогов, использование украинского фольклора в педагогическом процессе, как пути ознакомления студенческой молодежи с разными жанрами украинской и мировой культуры, что способствует развитию их творческих способностей. The article deals with the ways of optimization of culturological approach in the sphere of professional training of future music teachers. The peculiarities of the Ukrainian folk art as a component of national culture and the means of pedagogical influence on the cultural development of personality are analyzed. The author describes the possibilities of folk lore in formation of elementary artistic abilities and music tastes of students and development of their creative inclinations. The question of the relevance of studying Ukrainian folk art as the basis for the formation of patriotic, spiritual and cultural values of future music teachers, the use of Ukrainian folklore in the educational process as a way of exploring different genres of Ukrainian and world culture with the aim of developing students’ creativity are considered. The importance of knowledge about traditional folk culture for the younger generation, keeping the traditions of native land and raising national consciousness and culture is stressed. The author describes the best ways of using folk art in music teachers training.