ДО ЮВІЛЕЮ ВЧЕНОГО-МЕТОДИСТА - Криловець, Микола; Браславська, Оксана (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
Метою даної статті стало дати науковий аналіз педагогічної діяльності і педагогічних поглядів із проблем географічної освіти, методики навчання географії, проблем підготовки вчителів географії у педагогічній спадщині Анатолія Йосиповича Сиротенка. Адже серед найкращих надбань світової педагогічної практики не може залишитися поза увагою дослідників гуманістичний потенціал педагогічної концепції видатного українського вченого-методиста. Доведено те, що наукові ідеї видатного вітчизняного вченого і педагога успішно розвиваються і упроваджуються у практику його учнями, сотнями вчителів, студентами-географами, які вчаться і виховуються на його працях. В статті показано, що все це позитивно позначилося на викладанні географії в школі: піднявся на більш високий рівень зміст курсів, підвищилася наочність навчання, стали застосовуватись більш активні методи. В результаті покращились знання учнів, підвищився їх інтерес до географії. Це знайшло своє відображення, зокрема, і в широкому розвитку позакласної роботи, особливо краєзнавчого спрямування. Целью данной статьи было дать научный анализ педагогической деятельности и педагогических взглядов по проблемам географического образования, методики обучения географии, проблем подготовки учителей географии в педагогическом наследии Анатолия Иосифовича Сиротенко. Ведь среди лучших достижений мировой педагогической практики не может остаться вне поля зрения исследователей гуманистический потенциал педагогической концепции выдающегося украинского ученого-методиста. Доказано, что научные идеи выдающегося отечественного ученого и педагога успешно развиваются и внедряются в практику его учениками, сотнями учителей, студентами-географами, которые учатся и воспитываются на его трудах. В статье показано, что все это положительно сказалось на преподавании географии в школе: поднялось на более высокий уровень содержание курсов, повысилась наглядность обучения, стали применяться более активные методы. В результате улучшились знания учащихся, повысился их интерес к географии. Это нашло свое отражение, в частности, и в широком развитии внеклассной работы, особенно краеведческого направления. The purpose of this article is to give a scientific analysis of educational activities and educational views of the problems connected to geographical education, geography teaching methods, problems in teaching geography in the legacy of Anatoly Osipovich Sirotenko. Indeed, the work of the famost Ukrainian geographer cannot remain unnoticed in the world. It is proved that the scientific ideas of the famous scientist and teacher were successfully developed and introduced in the practice of his students, hundreds of teachers, who use his works. The paper shows that all this has a positive impact on teaching geography at school, improve the content of courses, increase visibility of learning became more active methods used. As a result the quality of the knowledge is improved and the interest in geography is increased.