ДУХОВНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ЦІННІСНО ЗОРІЄНТОВАНОЇ РИТОРИКИ У ФОРМУВАННІ РИТОРИЧНОГО ІДЕАЛУ СЬОГОДЕННЯ: СУТНІСТЬ І ЗАВДАННЯ - Щербакова, Олена (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті викладено важливі аспекти вивчення духовного потенціалу ціннісно зорієнтованої риторики – духовного красномовства – у формуванні риторичного ідеалу сьогодення. Зауважено на сутності й завданнях досліджуваного питання з огляду на непересічне значення традицій класичної вітчизняної риторичної спадщини, що займають провідне місце при підготовці майбутніх філологів, філософів, журналістів, істориків, педагогів, священиків. Враховано досвід риторикознавчої роботи авторки зі студентами Київського національного університету імені Тараса Шевченка та слухачами Вищих Свято-Володимирських православних богословских курсів у світлі християнських цінностей; розкрито головні принципи побудови навчального посібника «Основи риторики» (К., 2014). В статье изложены важные аспекты изучения духовного потенциала ценностно-ориентированной риторики – духовного красноречия – в формировании риторического идеала современности. Внимание акцентируется на сущности и задачах исследуемого вопроса с учётом значимости традиций классического отечественного риторического наследия, которые занимают центральное место при подготовке будущих филологов, философов, журналистов, историков, педагогов, священников. Учтён опыт риториковедческой работы автора со студентами Киевского национального университета имени Тараса Шевченко и слушателями Высших Свято-Владимирских православных богословских курсов в свете христианских ценностей; раскрыты главные принципы построения учебного пособия «Основы риторики» (К., 2014). The author of the article presents the important aspects of studying the spiritual potential of value-oriented rhetoric – spiritual eloquence – for forming a modern rhetoric ideal. The researcher comments on the nature and the main objectives of the issue under investigation taking into account the great importance of the traditions of the national classical rhetoric heritage which play a significant role in teaching future philologists, philosophers, journalists, historians, teachers and priests. The scientist shares her personal experience of teaching rhetoric to students at Kyiv National Taras Shevchenko University and students at St. Volodymyr orthodox theological courses as far as Christian values are concerned.