ПИТАННЯ ПРО ДОЦІЛЬНІСТЬ ВИБОРУ УЧНЯМИ У ШКОЛІ ДИСЦИПЛІН ДЛЯ ПОДАЛЬШОГО НАВЧАННЯ ТА МАЙБУТНЬОЇ ПРОФЕСІЇ: АНАЛІЗ ПЕДАГОГІЧНОЇ СПАДЩИНИ В. Я. СТОЮНІНА У КОНТЕКСТІ ЛЮДИНОВИМІРНОГО ПІДХОДУ - Шевченко, Юрій (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
Розглянуто проблему вибору учнями школи дисциплін для подальшого навчання та майбутньої професії у працях В. Я. Стоюніна. За допомогою ґрунтовного аналізу праць видатного педагога класифіковано основні типи школярів, що характеризують їх напрямок подальшого навчання, виділено основні риси й характеристики учнів, які можуть бути сприятливими для розробки стратегії освітньої траєкторії. Визначаючи необхідність подальшого розвитку системи допрофільної підготовки як підсистеми профільної освіти, наголошено, що у цьому складному процесі у сучасній ситуації, що склалася під впливом введення особистісно-орієнтованого підходу, відкриваються нові можливості для зведення людиновимірних систем діагностики індивідуальних досягнень учня.