МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ДОКТОРІВ ФІЛОСОФІЇ ДО ДОСЛІДНИЦЬКО-ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Меняйло, Вікторія (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті розкрито методологічні засади підготовки майбутніх докторів філософії до дослідницько-інноваційної діяльності, що включають на філософському рівні: загальні положення теорії пізнання, теорії діяльності та її зв’язку зі свідомістю та особистістю, філософські трактування творчості та рефлексивності, філософський зв’язок теорії та практики; на рівні загальнонаукової методології: системний та синергетичний підходи; на рівні конкректнонаукової методології: діяльнісний, особистісно-орієнтований, компетентнісний, акмеологічний, аксіологічний та проєктно-технологічний підходи; на технологічному рівні: андрагогічний, контекстний, середовищний, соціокультурний, креативний та рефлексивний підходи, а також низку пов’язаних з ними діалектичних, загальнопедагогічних та специфічних дидактичних принципів.