ФОРМУВАННЯ МОВНО-РИТОРИЧНОЇ ОСОБИСТОСТІ В ПІДРУЧНИКУ «КОРОТКА ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОГО ПИСЬМЕНСТВА» СЕРГІЯ ЄФРЕМОВА - Санівський, Олександр; Циганок, Оксана (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2021)
У статті на основі ретельного прочитання підручника «Коротка історія українського письменства» Сергія Єфремова досліджено, як педагог розкриває проблему формування мовно-риторичної особистості під час вивчення творчості українських письменників; визначено роль Слова у становленні мовно-риторичної особистості; розкрито бачення автора ролі письменників та їхніх творів у справі народної освіти на національних засадах. Простежено, як у підручнику розкрито історію української мови та її роль у справі покращення життя простої української людини. З’ясовано бачення автора навчальної книги ролі вітчизняного письменства в цій справі. Ключові слова: Сергій Єфремов, українська література, українська мова, Слово, письменство, народна освіта, мовно-риторична особистість, мовленнєвий вчинок.