ПРОБЛЕМИ ПРОФЕСІЙНОЇ (ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ) ОСВІТИ У ВОЄННИЙ ТА ПОВОЄННИЙ ЧАС - Малишевський, Олег; Грітченко, Анатолій (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2023)
У статті окреслено актуальні проблеми розвитку професійної (професійно-технічної) освіти, зумовлені воєнним станом в Україні. До таких віднесено: проблеми, пов’язані з міграційними процесами учнів і педагогів закладів професійної (професійно-технічної) освіти, матеріальне забезпечення, організацію освітнього процесу. Проаналізовано аналітичні дані динаміки контингенту учнів і педагогів закладів професійної (професійно-технічної) освіти. За матеріалами аналітичних даних побудовано мапу зруйнованих / пошкоджених закладів професійної (професійно-технічної) освіти. Окреслено основні проблеми організації освітнього процесу у воєнний час за дистанційною формою навчання. За результатами аналітичного аналізу окреслено умови подолання актуальних проблем розвитку професійної (професійно-технічної) освіти. Ключові слова: професійна (професійно-технічна) освіта; виклики військового часу; контингент учнів; здобувачі освіти; освітня аналітика; дефіцит кадрів; педагогічні працівники; мапа зруйнувань закладів освіти; дискримінаційні умови отримання освіти; стратегічні напрями розвитку.