ФОРМУВАННЯ МОТИВАЦІЙНО-ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ У СПОРТСМЕНІВ КОМАНДНИХ ТА ІНДИВІДУАЛЬНИХ ВИДІВ СПОРТУ - Ящук, Сергій; Совгіра, Світлана; Пензай, Сергій (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2023)
У статті висвітлено проблеми формування мотиваційно-ціннісних орієнтацій у спортсменів командних та індивідуальних видів спорту. Показано, що у більшості наукових праць, присвячених вивченню спортивної мотивації, переважає розгляд окремих мотиваційних змінних, переважно основних спортивних мотивів діяльності. Виділено три основні аспекти вивчення мотивації загалом та спортивної мотивації, зокрема: топологічний (змістовий), структурний, динамічний. Досліджено мотиваційні змінні, які дозволять розглянути й охарактеризувати структуру спортивної мотивації у соціально-психологічному контексті у представників командних та індивідуальних видів спорту: зовнішні та внутрішні мотиви спортивної діяльності, ціннісні орієнтації, типи спрямованості особистості спортсмена, а також заздрість як один із мотивів, що забезпечують успішність у ситуації змагання. Ключові слова: формування; мотивація; мотиви; цінності; орієнтації; мотиваційні змінні; юні спортсмени; взаємодія; командні та індивідуальні види спорту; команда.