ЦИФРОВА КОМПЕТЕНТНІСТЬ ТА ЦИФРОВА ГРАМОТНІСТЬ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Захаревич, Микола; Григоренко, Владислав (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2024)
У статті розкрито такі поняття як «цифрова грамотність», «цифрова компетентність», що є професійними якостями здобувачів вищої освіти. Встановлено, що здобувачі вищої освіти повинні мати цільову, діяльнісну, інформаційну та ефективну систему навчання, яка допоможе їм розвинути цифрові навички під час навчання. Доведено, що цифрова компетентність ‒ це можливість використовувати такі цифрові технології критично та творчим чином. Формування грамотності в галузі цифрової компетентності акумулює такі здатності: знання основних операційних навичок, здатність до пошуку та оцінки інформації, можливість обробки та аналізу даних, креативність і здатність до спільної роботи, інформованість про інформаційну безпеку, захист конфіденційності та подання інформації.