«ПОХІД ЗА КУЛЬТУРУ» ЯК ПРОЯВ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ УКРАЇНСЬКОЇ ПІОНЕРІЇ (КІНЕЦЬ 20-Х РОКІВ ХХ СТ.) - Коляда, Наталя (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті висвітлено історико-педагогічний аспект проведення культпоходу – одного із важливих проявів соціальної активності української піонерії кінця 20-х років ХХ ст. у різних формах – від роботи на місцях (взаємодопомоги, вивчення побуту дітей у сім’ї, стану бібліотек, створення дитячих куточків тощо) до проведення всеукраїнських та всесоюзних заходів (суботників, оглядів піонерських загонів, зборів, конференцій, конкурсів, експедицій тощо). На думку автора, культурний похід української піонерії (так званий «похід за культуру») став значним поштовхом до пожвавлення усієї роботи піонерської організації та підвищення дитячої соціальної активності – однієї з важливих соціально-педагогічних засад організації дитячого руху зазначеного періоду. В статье освещены историко-педагогический аспект проведения культпохода – одного из важных проявлений социальной активности украинской пионерии конца 20-х годов ХХ ст. в различных формах – от работы на местах (взаимопомощи, изучения быта детей в семье, состояния библиотек, создания детских уголков и т.д.) до проведения всеукраинских и всесоюзных мероприятий (субботников, смотров пионерских отрядов, собраний, конференций, конкурсов, экспедиций и т.д.). По мнению автора, культурный поход украинской пионерии (так называемый «поход за культуру») стал значительным толчком к оживлению всей работы пионерской организации и повышения детской социальной активности – одной из важных социально-педагогических основ организации детского движения указанного периода. The article highlights the historical and pedagogical aspect of kultpohodu – one of the most important manifestations of social activity Ukrainian Pioneers аnd 20 years of the twentieth century in various forms – from working on the ground (mutual study of life of children in the family, state libraries, a children’s corners, etc.) for the national and Union measures (subbotnik, reviews pioneer groups, meetings, conferences, competitions, expeditions etc.). The author believes that cultural campaign Ukrainian Pioneers (the so-called «campaign for a culture») was a significant impetus to the recovery of all of the Pioneer organization and improve children’s social activity – one of the important social and educational foundations of children’s movement of the period.