ПРОЕКТУВАННЯ ЗМІСТУ ЕКОЛОГІЧНИХ ДИСЦИПЛІН НА ОСНОВІ ДОСТУПНОСТІ ТА ЛОГІКИ НАУКИ - Совгіра, Світлана (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті розглянуто можливі варіанти проектування змісту екологічних дисциплін, на прикладі дисципліни «Екологія», на основі принципів доступності, логічності та науковості. Обгрунтовано можливості підбору предметного матеріалу та послідовність його вивчення. Розглянуто лінійний та концентричний метод подачі матеріалу. Запропоновано вивчення екологічних дисциплін здійснювати у три етапи: перший – переважно поблочно (глобальна екологія), другий – змішаний (ресурсний підхід) і третій – системний (взаємодія, взаємовпливи, наслідки). Показана структура вивчення екологічного змісту біологічних дисциплін у загальноосвітній школі. В статье рассмотрены варианты проектирования содержания экологических дисциплин, на примере дисциплины «Экология», на основе принципов доступности, логичности и научности. Показаны возможности подбора предметного материала и последовательность его изучения. Рассмотрены линейный и концентрический метод подачи материала. Предложено изучение экологических дисциплин осуществлять в три этапа: первый – преимущественно блоками (глобальная экология), второй – смешанный (ресурсный подход) и третий – системный (взаимодействие, взаимовлияние, последствия). Показана структура изучения экологического содержания биологических дисциплин в общеобразовательной школе. The article discusses options for designing the content of environmental disciplines, an example of discipline «Ecology», on the basis of availability, consistency and scientific. Reasonable opportunity of selection of subject material and sequence of investigation. We consider linear and concentric method of presenting the material. A study of environmental disciplines to carry out in three stages: first – mainly blochno (global ecology), the second – mixed (poresursnyy approach) and the third – the system (interaction, mutual influences, consequences). The structure study of the ecological content of biological sciences in secondary school.