ВПЛИВ ПОЛІКУЛЬТУРНОСТІ РЕГІОНУ НА СТАНОВЛЕННЯ ЄВРЕЙСЬКОГО ШКІЛЬНИЦТВА НА ВОЛИНІ КІНЦЯ ХVІІІ – ПОЧАТКУ ХІХ СТОЛІТТЯ - Мелещенко, Алла (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті обґрунтовано сукупність положень, що складають теоретичні орієнтири дослідження історії вітчизняної єврейської початкової освіти; визначено сучасний стан розробки проблеми. На основі аналізу архівних джерел, історичної та педагогічної літератури охарактеризовано єврейське шкільництво у структурі освіти Волині досліджуваного періоду. Обґрунтовано сукупність положень, що складають теоретичні орієнтири дослідження історії вітчизняної єврейської початкової освіти. Розкрито вплив полікультурності регіону на становлення єврейського шкільництва на Волині. В статье обоснована совокупность положений, составляющих теоретические исследования истории отечественного еврейского начального образования, определено современное состояние разработки проблемы. На основе анализа архивных источников, исторической и педагогической литературы определено еврейское школьное дело в структуре образования Волыни в исследуемый период. Обосновано совокупность положений, составляющих теоретические исследования истории отечественного еврейского начального образования. Раскрыто влияние поликультурности региона на становление еврейского школьного дела на Волыни конца XVIII – начала XIX века. The article lays the theoretical foundations for the study of the history of the national Jewish primary education and reviews the current state of the problem. Based on the analysis of archival sources, historical and pedagogical literature, Jewish schooling in the structure of education in Volyn within the period of study is outlined. Lays the theoretical foundations for the study of the history of the national Jewish primary education and reviews the current state of the problem. The social, economic factors of Jewish education in Volyn are identified; the major areas and stages of the development of state and public institutions in Volyn province. The solved impact of multiculturalism in the region on the development of the Jewish school system in Volyn late XVIII – early XIX century. Improved preconditions for forming a system of European schooling Volyn region.