НАВЧАННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ДІАЛОГУ НА КОМУНІКАТИВНІЙ ОСНОВІ - Казанцева, Лариса (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті висвітлено методику поетапного формування діалогічних навичок у дітей старшого дошкільного віку з опорою на основні положення комунікативної парадигми і теорії дискурсу: пріоритетність комунікативної мети, методичне відтворення в навчанні процесу спілкування; врахування в навчальній комунікації компонентів реального спілкування. Методами формування діалогічних навичок виступають наслідування зразків діалогу, тренувальні вправи на самостійне створення мікродіалогів за різними типами діалогічних дискурсів, комунікативні ситуації, дидактичні ігри. В статье освещена методика поэтапного формирования диалогических навыков у детей старшого дошкольного возраста с опорой на основные положения коммуникативной парадигмы и теории дискурса: приоритетность коммуникативной цели, методическое отражение в обучении процесса общения; учёт в учебной коммуникации компонентов реального общения. Методами формирования диалогических навыков являются копирование образцов диалога, тренировочные упражнения по самостоятельному созданию микродиалогов различных типов диалогических дискурсов, коммуникативные ситуации, дидактические игры. Article deals with the phased methodic of development dialogical skills of children elder preschool age. This methodic is based on the main foundations of communicatice paradigm and discourse’s theory: priority of communicative goal, methodic reproduction of communication within educational procees, considering of real communication’s components within educational communicant. Methods of forming dialogical skills are: imitations of dialogues, training exrecises on independence creation of microdialogues within different types of dialogical discourses, conditional-communicative situations and communicative situations, didactic games.