ГРАМОТНІСТЬ ЯК СКЛАДОВА ОСВІТИ ДОРОСЛИХ НА ПРИКЛАДІ ІРЛАНДІЇ - Ситник, Ольга (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті розглянено і досліджено еволюцію тлумачення поняття «грамотність»; запропоновано низку визначень цього терміну з урахуванням постійного оновлення та комплексності поняття «грамотність». На основі проведеного аналізу виокремлено види та форми грамотності, надано характеристику основних рис грамотності дорослих в Ірландії. У статті автор визначає основні характерні ознаки грамотності у системі освіти дорослих та вивчає досвід Ірландії з метою дослідження системи роботи щодо підвищення рівня грамотності серед дорослого населення країни. Крім цього, автор досліджує проблеми грамотності, що потребують вирішення в системі освіти дорослих на шляху переходу до інформаційного суспільства, заснованого на знаннях.