ЧИННИКИ ВИНИКНЕННЯ ДИТЯЧОГО РУХУ ЯК НОВОЇ СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ РЕАЛЬНОСТІ ПОЧАТКУ ХХ СТ. - Коляда, Наталія (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті схарактеризовано чинники виникнення дитячого руху як нової соціально-педагогічної реальності початку ХХ ст.: об’єктивних – історичні, соціально-економічні, суспільно-політичні та культурноосвітні події рубежу XIX – XX ст.; суспільно-педагогічний рух, представлений ідеями педагогів-реформаторів; молодіжний рух, що набув активного розвитку в багатьох країнах світу, в тому числі й на українських землях; зарубіжний дитячий рух; суб’єктивних – вікові та психологічні особливості дитячого віку, природна дитяча активність, закономірне прагнення дітей до об’єднання в товариство однолітків, у якому дитина бачить засіб самозахисту, самовизначення, самоствердження себе як особистості, можливість задовольнити свої потреби, вікові, соціальні інтереси тощо.