ІДЕЇ ЯНА АМОСА КОМЕНСЬКОГО У ВІТЧИЗНЯНОМУ ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ КІНЦЯ XVI – ПОЧАТКУ XVII СТ. - Антонюк, Галина (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті охарактеризовано педагогічні погляди Яна Амоса Коменського у контексті педагогіки Відродження та Нового часу; зроблено зіставний аналіз ідей Коменського і педагогічної практики братських шкіл України і Білорусії, виокремлено спільні риси, притаманні поглядам чеського педагога і українських освітніх діячів; охарактеризовано вплив ідей Яна Амоса Коменського на розвиток освіти і педагогічної думки у слов’янському та європейському просторі загалом.